keskiviikko 25. syyskuuta 2019

Ensimmäinen kuukausi- ihanaa elämää












Moikka! Oon ollut Ranskassa pian kuukauden ja on siksi aika kertoa, mitä on tapahtunut!

Ensimmäiset kaksi viikkoa olivat aikamoista heilahtelua fiiliksissä. Kirjotin silloin ylös paljon ajatuksia asioista, mitkä on yllättänyt  (ehkä jopa järkyttänyt) mut. Nyt elämä on kuitenkin tasaantunut ja löytyi jopa vähän aikaa kirjoittelulle, joten koitan saada kerrottua oleelliset.

Tiivistys fiiliksistä, jonka jälkeen pääset seuraamaan sotkuista- (muka-)kronologista kirjoitusta!

-          Oon sopeutunut perheeseen hyvin, ne on kaikki ihania tyyppejä!

-          Koulu on erilaista, vaikeahkoa, mutta loistava tapa oppia kieltä ja kulttuuria

-          Ranska on kaunis ja kulttuuririkas maa, josta nautin ja inspiroidun joka päivä vaan! Ja ruoka on namia



Saavuin Ranskaan 27. elokuuta ja lentokentällä mua oli vastassa iso joukko ihmisiä; kaksi host-perhettä ja liuta klubin jäseniä, joita sitten vuorotellen tervehdin poskisuukoilla (kulttuuriero nro 1). Mulle tuli näistä ihmisistä tosi ihana fiilis jo alkuun, joten ilomielin lähdin ekan perheeni luokse. Toinen host-perhe oli kutsuttu illalliselle, joten tutustuin niihinkin sen verran, mitä väsymykseltä ja hämmennykseltä ja kielitaidolta kykenin. Se meni heti pitkän kaavan mukaan aperitiiveista alkuruoan ja pääruoan kautta jälkiruokaan, nam!

Seuraavana päivänä tehtiin perheen kanssa kävelylenkki ja piipahdettiin naapurustoon juomaan mehua ja juttelemaan mukavia. Minä pysyin aika hiljaisena, sillä ei multa oikeastaan kysytty mitään. Oon huomannut, että ranskalaiset on yllättävän ystävällisiä, mutta niiden kiinnostus muita kulttuureita kohtaan ei oo kovin korkea.





29. elokuuta- 1. syyskuuta vietin muiden piirin vaihto-oppilaiden kanssa Cahorsissa orientaatioleirillä, jossa meillä oli ranskan oppitunteja, aktiviteetteja ja tietenkin yhteiset päivälliset. Cahorsin seutu, keskiaikainen kaupunki St Circq la Popie ja näiden läpi luikerteleva Lot-joki olivat uskomattoman kauniita paikkoja! Viimeisenä päivänä vierailimme myös Pech Merle- luolassa, jossa oli ihka oikeita luolamaalauksia ja luolakarhun luita, huisia! Uskon, että viikonlopussa parasta oli kuitenkin tutustua muihin nuoriin, vaihdella pinssejä ja jutella kulttuurieroista. Opin muun muassa, että Etelä-Amerikassa on todella epäkohteliasta puhua ruoka suussa tai olla katsomatta silmiin keskusteltaessa (jota ainakin minä teen kokoajan). Itse taas kerroin, että kovaan ääneen puhuminen julkisissa paikoissa nähdään Suomessa jopa röyhkeänä, latinalaisessa Amerikassa se on täysin normaalia. Oli haikeeta sanoo heipat vaihtareille, koska niiden näkeminen ei oo itsestäänselvyys ja kaupungista toiseen lähteminen vaatii järjestelyä. Toivottavasti saatais tässä pian järjestettyä joku miitti.

Seuraavalla viikolla aloitinkin jo koulun. Perhe kyseli, että jännittääkö minua, mutta itse pysyin täysin coolina ja en oikeastaan murehtinut sitä, ENNEN KUIN AUTO KAARTOI KOULUN VIEREEN ja yhtäkkiä koko kehoni alkoi tärisemään pelosta. Tajutessani olevani täysin yksin ranskalaisten nuorten kesken osaamatta oikeastaan keskustella ranskaksi, ei oloni yhtään parantunut. Toisen perheen äiti oli saattamassa mua koulussa, jotta pääsin oikeaan luokkaan ja ensimmäisen päivän aikana juttelin korkeintaan kahdelle luokkalaiselle. Mun koulussa on linjat niin englantia, saksaa kuin espanjaa toisena äidinkielenään/muuten vaan vahvasti puhuville, joten ranskalla mun ei oo tarvinnut yksin pärjätä. Näin kansainvälisessä ympäristössä mun vaihto-oppilautta ei kuitenkaan ole huomioitu, koska muualta tuleminen on niin yleistä, joten eräät opettajatkaan eivät oikein ymmärrä, että en ole suorittamassa ranskalaista ylioppilastutkintoa BACcia ja en esimerkiksi ymmärrä tunneilla läheskään kaikkea, vaan olen täällä puhtaasti opettelemassa kieltä. Ne nuoret, joiden kanssa olen jutellut, ovat sanoneet luulleensa minun muuttaneen tänne ihan perheeni kanssa ja jäävän pysyvästi asumaan. Ensimmäisen ja toisen kouluviikon hassuuksiin kuului muun muassa se, että nimeni oli opiskelupaikkaa haettaessa kirjoitettu väärin ja olinkin opettajien listoissa nimellä Liris. (Aluksi en edes ollut kaikissa listoissa ja jouduin tavaamaan nimeäni luokassa useaan otteeseen :D) Liris oli nimeni myös orientaatioviikonlopun aikana ja on siis yhä koulun ruokalakortissa, sähköisissä palveluissa, toisin sanoen lähes kaikkialla.

Ranskan koulujärjestelmä poikkeaa mielestäni yllättävän paljon suomalaisesta, ja on monelta osin konservatiivisempi ja byrokraattisempi. Opettajia puhutellaan Monsieur ja Madame- nimillä ja heidän auktoriteettinsa on suuri. Oppitunnit ovat käytännössä usein opettajan yksinpuhelua ja muistiinpanojen kirjaamista. Tykkään kuitenkin tästä tyylistä enemmän kuin olisin arvannut. Usealla opettajalla on hyvin karismaattinen ja intohimoinen ote opetettavaan aineeseen ja olen oppinut kieltä varmasti enemmän kuin jos oppitunneilla olisi luettu vain oppikirjaa. Kielten tunneilla on jonkun verran rennompaa, vaikka opettajat eivät epäröikään testata oppilaiden kielitaitoa luetuttamalla tekstinpätkiä vuorotellen. Järjestelmä kuitenkin toimii ja hyviin puoliin kuuluu muun muassa se, ettei tunneilla käytetä puhelimia. Hyppäsin myös espanjan tunneille (”Hola amigos”- tasolta) espanjaa jo muutaman vuotta opiskelleiden sekaan ja opettaja varmaan pian olettaa minun osaavan puhua sitäkin kieltä, hehheh. Yleisten aineiden, kuten historian, ranskan (kirjallisuus), englannin ja tieteiden lisäksi minulla on erikoisuuksina ”englanninkielinen kirjallisuus”, ”ranskankielinen kirjallisuus ja humaaniset aineet” sekä ”historia- maantiede- geopolitiikka- tiedepolitiikka”, joista olen jokaisesta pitänyt. Annetaanpa vielä hurraahuudot sille, ettei mun tarvitse opiskella täällä matematiikkaa, ahdistuisin siitä varmaan aika paljon!

Mitä mä oon sitten tehnyt vapaa-ajalla? Tästä ei sentään tarvitse tehdä ongelmaa, koska vapaa-aikaa ei koulupäivinä liikaa ole. Maanantaisin ja perjantaisin koulua on jopa kahdeksasta kuuteen ja siihen vielä lisätään lähes tunnin yhdensuuntaiset koulumatkat, joten iltaisin aika menee syödessä ja läksyjä tehdessä/kieltä harjoitellessa. Keskellä viikkoa aikaa on vähän enemmän, ja olenkin soittanut paljon pianoa, lukenut kirjoja ja käynyt kävelyillä. Kirjojen lukeminen tapahtuu usein kääntäjä kädessä ja vie yllättävän paljon aikaa, mutta motivaatiolle ei onneksi näy loppua.

Ensimmäisen kouluviikon päätteeksi piipahdimme perheen kanssa päiväreissulla Toulousessa, ”ville rosessa”, joka on suuri mutta yllättävän rauhallinen ja erittäin kaunis kaupunki. Vierailimme Capitolissa ja kävelimme kapeita kävelykatuja, ah! Illalla katsoimme ranskalaisen elokuvan, mutta harmikseni siihen ei ollut teksityksiä, joten en pysynyt oikein kärryillä.

Omaa kielitaitoaan on hirveän vaikea (ja oikeastaan turha) verrata, mutta tuntuu, että koko ajan joku on kysymässä, kuinka hyvin osaan ranskaa. Välillä tajuan kaiken aivan sujuvasti, toisinaan en meinaa millään saada sanoista selvää ja kaikki menee ohi korvien. Ja vaikka ymmärtäisin, on vastaaminen sitten haaste nro 2! Oon kuitenkin aina saanut asiat jotenkin sanottua ja suurempia väärinymmärryksiä ei oo tullut, joten kai tää elämä ihan hyvin rullaa 😉

Toisena kouluviikkona aloin jo vähän enemmän jutella luokkakavereiden, etenkin englantia puhuvien kanssa ja koulun rutiinit alkoivat vakiintumaan. Syön päivittäin koulun ruokalassa, ja ruokatunti on heittämällä koulupäivän parasta aikaa. Pääruoan lisäksi lisukkeena on valikoima salaatteja ja jälkiruokia, sekä leipää sekä leipää, juustoa ja hedelmiä. En koskaan olisi uskonut saavani koulussa ravioleja, lohifileetä, kanankoipia tai ranskalaisia (ihan tavallisena ruokana siis), no, ne kaikki on jo koettu! Kouluni oma erikoisuus ruokailussa on ”lusikkahaarukka” jonka toisessa päässä on pikkulusikka ja toisessa päässä yhdistettynä iso lusikka ja haarukka: tällä keksinnöllä on varmasti ilmastolle hyvät seuraukset, mutta salaatin syöminen tuntuu mahdottomalta. Veitsi on sentään erikseen. Hypätääs kouluruoasta kotiruokaan: Aamupala on täällä makea. Yleensä syön leipää ja jogurttia hillolla. Välissä on siis lounas, jonka syön arkisin koulussa ja viikonloppuisin kahdentoista aikoihin kotona. Neljän ja viiden aikoihin on mahdollisuus syödä vähän välipalaa, jos oon siis kotona silloin. Se on yleensä hedelmiä, jogurttia tai suklaata. Päivän viimeinen ja pääateria on (yllätys yllätys) päivällinen, joka koostuu pääruoasta ja jälkiruoasta ja usein näiden välisestä juustomaistelusta. Se syödään kahdeksan aikoihin. Perheessä syömäni ruoka on myös tosi hyvää. Yksi jännityksen aiheista ennen tänne muuttoa oli se, miten nirsoilultani tulen sopeutumaan ruokakulttuuriin. Siitä ei kuitenkaan olet tarvinnut enää murehtia, aina se ruoka on maistunut! Näiden neljän viikon aikana olen ranskalaisiksi luokiteltavista erikoisuuksista mm. ratatouillea, ankkaa, Roquefort-juustoa (alueelle tyypillinen) sekä muita juustoja, hanhenmaksaa (sitä se varmaan oli, en mene vannomaan), croisantteja, patonkeja, quicheja (piirakoita) hilloja, viikunoita, suklaakakkua ja crepeseja (parempi versio letuista). Perheen äidin ollessa espanjalainen, oon myös syönyt joitain espanjalaisia ruokia, kuten gaspacho-keittoa ja omelettia!

Toisella kouluviikolla kävin tapaamassa rotary-klubiani, josta sain myös mukavan kuvan! Kokouksessa esiteltiin muun muassa ”päivän paikallinen henkilö” ja ”päivän mietelause” ja päivällisen aikana juteltiin tulevasta vuodesta ja minun kohdallani tapahtumista, joihin tulen osallistumaan. Tulevan kuukauden aikana tulen käymään ilmeisesti ainakin raveissa ja Carmen-oopperassa. En malta odottaa! Kävin myös seuraavalla viikolla (eli viime viikolla) klubilla. Lähinnä olin siellä toisen perheen host-siskoni Even yleisönä, kun hän esitteli klubilla viime vuoden vaihtovuottansa Suomessa! Oli hauska nähdä, miten hän oli kokenut Suomessa viettämänsä ajan. Oma esittelyni klubille tulee olemaan vasta marraskuun alussa, joten ehdin hyvin hioa siitä hienon.

Viikon lopuksi kävimme keskiaikaisissa kaupungeissa: Bruniquelissa ja Puycelsissa, joista ensimmäisessä vierailin hienoissa linnoissa ja toisessa nautimme päivästä ulkosalla, kaduilla kävellen. Rakastan vanhojen kaupunkien tunnelmaa, joka syntyyviinirypäleköynnöksistä kivisten talojen kulmilla, värikkäistä ikkuna”härpäkkeistä” ja kapeista sokkeloisista kaduista.

Alkaa tuntumaan, että päivät kuluvat yhä nopeammin ja nopeammin ja oli eräänlainen shokki tajuta, että 10% tästä vuodesta on jo kulunut. Toisaalta, siihen on kuulunut aivan ihania asioita! Viimeisimpänä viime viikonloppuinen visiitti Toulousen taidemuseoon ja katedraaleihin, joissa tunsin taas olevani ranskalaisuuden sydämessä! Ranskalla on aivan omanlaisensa historia ja on ollut mahtavaa päästä tutustumaan ranskalaiseen kuvataiteeseen ja runouteen. Koulussa nimittäin analysoidaan jo toista viikkoa putkeen Alcools-runokirjan yksittäisiä runoja. Vuoden aikana tarkoitus olisi kahmia sen lisäksi viisi muuta ranskalaista kirjaa, innolla ja kauhulla odotan.

Nyt vaihtarina on oppinut arvostamaan niin ”pieniäkin” asioita kuin luokkakavereiden hymyjä ja tervehdyksiä käytävillä. Kaveripiirini ei ole vielä vakiintunut ja se on suurin jännityksen aiheeni tulevaisuutta ajatellen.  Keskustelun aloittaminen ja ylläpitäminen on etenkin ranskaksi tosi vaikeaa. Yritän pysyä kuitenkin positiivisin mielin ja nauttia niistä kohtaamisista mitä koulupäivien aikana tulee vastaan!

Loppuun vielä hassu huomio: täällä on todella paljon liikenneympyröitä ja suurimmalla osalla niistä on nimet! Käytin ekat koulumatkat kirjotellessa niitä ylös. Ja sit vielä enemmän loppuun pari mietettä näiden viikkojen varrelta:

”Ylipäätään oon oppinut, että kaikkea pitää maistaa. Jos joku kysyy, että pidätkö sienistä ja en ole koskaan pitänyt niitä herkullisina niin parasta on vaan sanoa, että on ne ihan hyviä, syödään vaan. Kyllä niihin ajan kanssa tottuu.”

”Tuntuu, että oon parempi ihminen, kun mulla ei oo sanoja valittaa.”

A bientôt!- Iiris

PS lukekaa Madelinen ja Senjan vaihtariblogeja! Madeline on Cahorsissa Ranskassa ja Senja Santiagossa Chilessä

perjantai 23. elokuuta 2019

Where will I go? The 1st exchange year blog post!


Hi, my name is Iiris and soon you will get to follow my life as an Exchange student in southern France, the surroundings of Toulouse. I'm going on Rotary youth Exchange which means that I'll represent my Finnish host club and be hosted by local club, Rotary club de Colomiers. In the club, I’ll tell about my life in Finland and learn they’re lifestyle aswell. The district (it includes many clubs) and my club will organise some events with other exchange students, I can’t wait! I’ll (hopefully) become a part of my 2-4 host families where I’ll spend this 10 months. I’ll try to write down what I experience, learn and feel but I don’t promise to be very active! 😀 
I’ll be in Toulouse in 4 days!!! It feels so unreal, because I’ve planned and tried to prepare myself for so long and now it’s finally happening. I can tell you later about the whole application process if someone is interested in it. I was myself extremely late in applying but luckily, I get to go to that particular country where I’ve always wanted to move, France. Some people have been asking why I wanted to go on exchange and why I chose France. Well, I’ll tell you. Years ago, I got the idea about going on exchange talking with my dad about his exchange year in California. Last year it got stronger when we visited those places (the town, school and even his host brother). I think that an exchange year is a great way to get to invite reflection, find new points of view and perhaps even grow as a person 😀 First, I wasn’t sure where to go. I found Italy and some Latin America countries very appealing to me. I made the decision mostly because of the French language that I’ve been learning since 4th grade. I think it’s one of the most beautiful languages and also important in international cooperation so I want to master it. French culture is also very charming, villages are beautiful and food is delicious. I didn’t get to choose my district but I’m very happy that I end up in the warmth of southern France.  At this point, I’ve managed all the official affairs and talked a bit with my first and second host families. I only need to finish my pins and packing and say goodbye to my friends and family.  
I’ll go to a high school “Lycée général et technologique international Victor Hugo” by bus with my host sister Elena. The school days will probably be long but they’ll help me to learn the language so I don’t want to complain at all. I don’t know my school subjects yet but I’d love to learn Spanish, in addition to English and French.  
I’ll certainly miss my family, friends, Reina!! (my dog), TYK (my school), Finnish language and many other things, bread for example. I believe that all these will wait for me for ten months.  

Please leave a comment if there’s something you want to say or ask.  
À bientôt! 
  • Iiris 

Ensimmäinen kuukausi- ihanaa elämää

Moikka! Oon ollut Ranskassa pian kuukauden ja on siksi aika kertoa, mitä on tapahtunut! Ensimmäiset kaksi viikkoa o...